Pedagogische Dossiers

Propaganda

Propaganda wordt vaak met de totalitaire regimes van het interbellum geassocieerd, maar is eigenlijk veel ouder. Om een vastere greep op de samenleving te krijgen, maakten farao's en keizers uit de Oudheid er reeds gebruik van. Propaganda wordt zowel door dictaturen als door democratieën aangewend. Dit dossier geeft een overzicht van de evolutie van propaganda door de eeuwen en vestigt de aandacht op de verschillende kanalen waardoor ze in ons dagelijkse leven binnensluipt.

Pipo, de oorlogshond

In augustus 1914 wordt België ongewild meegesleept in de Grote Oorlog. In de IJzervlakte komt het tot gevechten en zware beschietingen. Het is daar dat de dakloze hond Pipo kennismaakt met René, een soldaat die zich in Diksmuide bij zijn eenheid wil voegen. De twee worden al snel onafscheidelijk. Ze zijn dan ook op elkaar aangewezen om de vier lange oorlogsjaren te overleven.

De kleine gids van het Legermuseum

Met deze gids ontdekken kinderen het Museum op een speelse en creatieve manier. Aan de hand van een aantal originele onderwerpen zoals harnassen, camouflage, dieren, muziek en vliegtuigen komen ze heel wat te weten over de fascinerende geschiedenis van het Leger. De leuke doe-opdrachtjes en de mooie tekeningen maken van dit boekje een echt hebbeding!

Te koop in de shop of per bestelling

De Belgische dynastie

Een volledig herwerkt dossier, afgestemd op de collecties. De leerkracht vindt er niet enkel biografische fiches over elke vorst, talloze illustraties, bibliografische referenties, enz., maar ook specifieke activiteitenfiches voor de leerlingen.

Opgelet: tijdens de inrichtingswerken in de afdeling “Tweede Wereldoorlog” zijn sommige thema’s (in de rubrieken over Albert I en Leopold III) niet toegankelijk. 

Ik Heb een Held Ontmoet

Op de vooravond van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, organiseert het Legermuseum samen met de vzw Isolat een theatervoorstelling over de Grote Oorlog. ‘Ik heb een held ontmoet’ is geschikt voor families en schoolgroepen. (www.isolat.org)
Aan de hand van diverse objecten en jeugdherinneringen stellen de acteur en de marionet een gebeurtenis die meer dan 90 jaar geleden plaats vond opnieuw voor. Met een lach en een traan, een kwinkslag en een beetje magie worden de jonge toeschouwers deelgenoten van een historisch gebeuren.

Internationaal Humanitair Recht

Samen met het Belgische Rode Kruis werden een rondleiding en een pedagogisch dossier uitgewerkt rond het internationaal humanitair recht. Vertrekkend van de humanitaire uitdagingen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog gaat dit thematische dossier dieper in op de uitdagingen verbonden aan de hedendaagse conflicten. Op verzoek kan een bezoek aan het Museum worden gecombineerd met een animatie van het Rode Kruis in uw klas.

Pagina's