Een vernieuwd interpretatiecentrum

 

Ingehuldigd op 28 augustus 2014, ter gelegenheid van de herdenkingen van de eerste wereldoorlog maakt het vernieuwde Interpretatiecentrum Dodengang gebruik van de modernste museale technieken. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, teksten, foto's, filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Koninklijk Legermuseum maken we de bezoeker wegwijs in de boeiende geschiedenis van de Dodengang. Op basis van uitgebreid historisch onderzoek is het bezoekersparcours volledig vernieuwd. De bezoeker komt nu op een interactieve manier alles te weten over de Dodengang waarbij enkele hardnekkige historische mythes over deze waardevolle site worden ontkracht.

 

Ook de Duitse kant wordt belicht

Niet alleen vertellen we hoe de Dodengang is ontstaan is en wat er allemaal gebeurd is in deze notoire loopgraaf, we willen de Dodengang ook opnieuw in zijn context plaatsen. De loopgraaf verhoudt zich immers tot de Duitse loopgraven die er vlakbij lagen. Aan de hand van originele foto's, objecten en dagboekfragmenten wordt voor het eerst ook de Duitse kant van de zaak belicht.

 

De Dodengang in honderd woorden

In 1915 probeert het Belgische leger ten noorden van Diksmuide de Duitsers te verjagen van de petroleumtanks. Na twee mislukte aanvallen besluiten de Belgen een loopgraaf richting de petroleumtanks te graven. De Duitsers veroveren echter een deel van deze loopgraaf en om het Duitse gevaar verder af te wenden, creëert de Belgische genie eind 1915 een bres in de IJzer waardoor een smalle strook water beide partijen voor de rest van de oorlog zal scheiden. De loopgraaf wordt verder uitgebouwd tot een onneembare stelling met de naam Dodengang, genoemd naar de doden die er na de Duitse aanval begraven zijn.